Proje Sonuçları
ENTREHUBS projesi, yükseköğretim kurumlarında girişimcilik eğitimini (GE) geliştirmeyi amaçlayan birkaç önemli sonuç üretmiştir. Başlıca çıktılarımız şunlardır:
1. ENTREHUBS Eğitim Araç Kutusu
Bu araç kutusu iki ana bileşenden oluşmaktadır:
- A) ENTREHUBS eğitim modeli: Yükseköğretim Kurumları için Model, tüm disiplinlerde kapsamlı ve etkili girişimcilik eğitimini teşvik etmek için özel hedeflerle tasarlanmıştır. Model, öğrenenlerde girişimci düşünce yapısını geliştirebilecek temel yapı taşlarını açıklar ve değer ortak yaratma merkezleri kavramını tanıtır. Ayrıca, modeli geliştirmek için Almanya, Yunanistan, Kıbrıs ve Türkiye'den ENTREHUBS ortakları tarafından yürütülen araştırma faaliyetlerini açıklar ve teorik temelleri özetler. Bu modelin uygulama aşamasını açıklayarak, eğitimcilere modelin pratik kullanımında destek olmak için bazı pratik yönergeler verilmektedir.
Educational Resources
- B) ENTREHUBS çevrimiçi deposu: Depo, dört ortak ülkeden (DE, GR, TR, CY) ilgili vaka çalışmaları da dahil olmak üzere girişimcilik becerilerini geliştirmek için 'kullanıma hazır' interaktif ve ortak yaratım aktiviteleri ile ders planlarından oluşmaktadır. Kaynaklar proje ortakları tarafından ortak oluşturulmuş ve geliştirilmiştir ve bu nedenle farklı akademik geçmişlere sahip öğrenciler için farklı eğitim seviyelerinde çeşitli aktiviteleri temsil eder. Eğitim materyalleri, farklı disiplinlerden öğrenciler için eleştirel düşünme de dahil olmak üzere girişimcilik becerilerini geliştirmek üzere tasarlanmıştır.
2. YÖK Eğitimcileri için ENTREHUBS Eğitim Programı
Bu program iki temel sonuç sunmaktadır:
- A) ENTREHUBS eğitim araç seti: Eğitim araç seti, Yükseköğretim eğitimcilerini değer yaratma yaklaşımı yoluyla Girişimcilik Eğitimi (GE) programları sunmaları için eğitmeyi amaçlamaktadır. Araç seti, eğitimcilere GE'nin farklı yönlerini tanıtmak için teorik bölümler, kullanıma hazır öğretim ve öğrenme kaynakları ve bir değerlendirme rubriği içeren eksiksiz bir eğitim programı içerir. Program, ortaklaşa geliştirilen beş modül (Ortak Yaratım merkezleri, Düşünce Yapıları, Değer Yaratma, Prototipleme, nasıl sunum yapılır) ve kursu uygulamak için yönergeler içeren bir nasıl yapılır kılavuzu içerir.
Training Resources
- B) ENTREHUBS MOOC: MOOC, yükseköğretim eğitimcilerine yönelik olup, öğrencilere girişimcilik öğretmek için kullanılabilecek ilgili teorik kavramları, ders örneklerini ve birçok pedagojik yöntemi (örn. tasarım odaklı düşünme, proje tabanlı öğrenme) veya araçları (örn. slack, google analytics, hootsuite) ve sınavları tanıtmayı amaçlamaktadır. Kurs beş modülden oluşmaktadır: 1. Ortak Yaratım Merkezleri; 2. Girişimciler için Düşünce ve Tutumlar; 3. Üç EntreComp Temel Alanı ile Değer Yaratma; 4. Prototipleme ve MVP Geliştirme; 5. Yatırımcılara Nasıl Sunum Yapılır
3. ENTREHUBS Çevrimiçi Yaz Okulu
Kurs 15 modülden oluşmakta ve öğrencilere tüm kursu tamamladıklarında 10 AKTS puanı kazanma fırsatı sunmaktadır. Kurs, kendi hızında çalışma ve grup egzersizlerini birleştiren iki haftalık tamamen çevrimiçi bir program olarak uygulanabilir ve 5 AKTS puanı ile sonuçlanır. Ayrıca, öğrenciler belirli bir süre içinde (ideal olarak 5 hafta) değer ortak yaratma sürecine dayalı bir proje geliştirerek ek 5 AKTS puanı kazanabilirler. Çevrimiçi Kurs, mevcut dersleri tamamlayıcı olarak veya bağımsız olarak kullanılabilir. Öğrenciler, fikir üretme, işbirlikçi problem çözme ve dış paydaşlarla etkileşimleri ilk elden deneyimleme fırsatına sahip olacaklardır.
Yaz Okulu Kaynakları
Çıktı Açıklaması
Çevrimiçi Yaz Kursu, öğrencilerin girişimci düşünce yapılarını ve yetkinliklerini geliştirmelerini ve eleştirel olarak yansıtmalarını sağlayan öğrenci merkezli Girişimcilik Eğitimi (GE) müfredatının geliştirilmesine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.
ENTREHUBS projesi kapsamında Yaz Kursu, eğitmenlerin WP2 ve WP3'te geliştirilen bilgi ve pedagojik araçları uygulamaları için bir test alanı olarak hizmet vermiştir. Ek olarak, ortak Çevrimiçi Yaz Kursu programının işbirlikçi geliştirilmesi, ortakların işbirlikçi müfredat tasarım süreçleriyle deney yapmalarını sağlamayı amaçlamıştır. Bu deneyimin odak noktasının sonuçlardan ziyade sürecin kendisi olduğunu ve ortak programın geliştirilmesine yol açtığını belirtmek önemlidir.
Toplamda, Yaz Kursu öğrencilere tüm kursu tamamladıklarında 10 AKTS puanı kazanma fırsatı sunmaktadır. Kurs, kendi hızında çalışma materyalleri ve grup egzersizlerini birleştiren iki haftalık tamamen çevrimiçi bir programdan oluşur ve 5 AKTS puanı ile sonuçlanır. Ayrıca, öğrenciler belirli bir süre içinde (yaklaşık 5 hafta) değer ortak yaratma sürecine dayalı bir proje geliştirerek ek 5 AKTS puanı kazanabilirler.
Yaz Kursu programı, mevcut dersleri tamamlayıcı olarak veya bağımsız olarak kullanılabilir. Öğrenciler, fikir üretme, işbirlikçi problem çözme ve dış paydaşlarla etkileşimleri ilk elden deneyimleme fırsatına sahip olacaklardır.
Bu kursun öne çıkan noktalarını burada keşfedin: ENTREHUBS Çevrimiçi Yaz Kursu Öne Çıkanlar
Eğitimci Kılavuzu
Kurs programını öğrencilerinizle uygulamak istiyorsanız, aşağıda bazı temel yönergeler bulabilirsiniz. Ayrıca, eğitimciler/öğretim görevlileri için tam uygulama kılavuzunu indirebilirsiniz.
Eğitim Yaklaşımı
Yaz kursu iki önemli kaynağa dayanmaktadır:
1. ENTREHUBS Eğitim Modeli
Kurs bu modelin ana prensiplerini takip eder:
- Öğrencilerin kişisel deneyimlerini temel almak
- Günlük yaşamda yardımcı olan değer yaratma yeteneklerine bakmak
2. Değer Yaratma İlkeleri
- Öğrencilerin kendilerini girişimci olarak hayal edebilecekleri deneysel bir ortam yaratmak
- Ortak yaratımı ve ortak tasarımı teşvik etmek
- Değer ortak yaratımını ve eleştirel düşünmeyi teşvik etmek
EntreComp Çerçevesi
Kurs, bu çerçevenin 15 yetkinliğini içerir ve üç aşamalı yaklaşımı takip eder. Kurs, birbiriyle ilişkili ve bağlantılı olan, ancak sıralı bir yaklaşım izlemeyen farklı birimlere ayrılmıştır.
Kurs Kurulumu
Her birim, en az bir bireysel ödev içeren kendi hızında asenkron bir bileşen ve katılımcıların (öğleden sonra) atölye çalışmaları sırasında küçük gruplar halinde tamamlamaları gereken senkron bir grup ödevinden oluşur.
Atölye çalışmalarının maksimum 8 katılımcılı öğrenci gruplarıyla ve uluslararası bir ortamda uygulanmasını öneriyoruz. Ortak bir tema olmadan, birimler birbirinin üzerine inşa edilmez, bu da öğrencilerin kişisel programlarına göre kursa katılmalarına olanak tanır.
Her birim farklı bir kurum tarafından geliştirilmiştir ve bu nedenle çeşitli öğretim stillerini, akademik bakış açılarını, profesyonel geçmişleri ve temel teoriyi yansıtır. Atölye çalışmalarını farklı eğitmenler uylayabilir.
ENTREHUBS Çevrimiçi Yaz Kursu programının tamamını burada bulabilirsiniz
Koordinasyon
- �ş deneyimlerini paylaşabilecek girişimcileri atölye oturumlarına davet etmenizi öneririz.
- Özellikle öğrenciler farklı ülkelerden ve farklı saat dilimlerinden katıldığında, sabit bir program belirlemenizi öneririz.
- Öğrencilere yaklaşan son teslim tarihlerini hatırlatın. Haftalık son teslim tarihleri belirlemenizi öneririz.
- Haftalık öğrenci çalışma grupları oluşturun ve buz kırma oturumları ekleyin.
Sertifikalar
Kurs, öğrencilerin 10 AKTS puanı kazanmalarına olanak tanıyan öğrenme materyali sunacak şekilde tasarlanmıştır. Kursu iki bölüme ayırmanızı öneririz:
- 5 AKTS puanı ile biten 2 haftalık program
- 5 AKTS puanına dayalı ek uygulama aşaması
Kursun Duyurulması
Kursu yaz döneminde uygulamanızı öneririz. Bu nedenle, kursun duyurusuna yaz tatilinden birkaç hafta önce başlayın.
- The online summer school operational guide: This guide provides support and guidelines for the implementation of the online (summer) course for higher education staff. The guide explains the conceptual framework behind the content of this online course, the module plan and gives an orientation for the course timetable, an overview of the modules and the learning objectives. In addition, four case studies from Germany, Turkey, Greece and Cyprus summarise the partners' experiences with this course. A template for a certificate and the module description are attached to the guide, which contains the necessary information for claiming credits at the examination office.